Gökhan Acar
Kurucu / CEO
Firma | Valura |
e-Posta |
*********************** |
Telefon |
*********************** |
Web Sitesi |
https://www.valura.net |
Uzmanlık Alanları |
- Şirket Değeri Belirleme - Şirket Kuruluş ve Devri - Şirket Ortaklık |
Söz konusu şirketlerin zamanı kıt, nakdi kıt, kaliteli ekibi kıt, kapasitesi kıt, kurumsallık seviyesi kıt kısaca birçok imkanı kıttır. Bu işletme sektöründe neredeyse tüm imkanlara sahip büyük bir rakibi ile baş etmesi hatta önüne geçmesi mümkün müdür?
Evet mümkündür. Ne zaman ki işletme odağını daraltır ve uzmanlaşırsa o zaman bir pazar nişini sahiplenebilir ve rekabette öne geçebilir. İş dünyasında ki en büyük yanılgı büyümenin odaklanmaktan, boyutun kardan, çeşitlendirmenin uzmanlaşmaktan önce gelmesidir.
İşletmelerin kendilerine sormaları gereken soru; Hangi pazar segmentinde Dünya’nın en iyisi diğer bir ifade ile “işin ustası” olabilirim?
Söylemesi kolay yapması zordur. Dünya’nın en kaliteli ürününü yaratsanız dahi işin uzmanı payesini almak ancak ve ancak müşterinin zihninde olur. İşletmelerin sahip olması gereken; müşteri zihnindeki algıdır. Müşteriler işletmenin sunduğu ürün ve hizmeti duyduklarında ilk akıllarına gelen kelimeler sizin konumlandırmanızdır.
Örneğin; Kalp sorununuz varsa kardiyoloğa, deri sorununuz varsa dermatoloğa gidersiniz. Bir uzman doktorun kendi alanında bir pratisyen hekimden daha iyi olduğuna herkes bilir. Doğru veya yanlış hiç fark etmez. Algı gerçekliktir.
İşletmelerin yaptıkları en büyük hata, büyüme sürecinde ürün gamını genişletmeleri ve en geniş müşteri grubuna daha fazla ürün sunmalarıdır. Her müşterinin her istediğine yetişmeye çalışmak en büyük hatalardan biridir. Karsızlık garantisi vardır. Buna karşın ideal olan pazara sunulan ürün gamını daraltmak ve böylece müşteri nezlinde odaklı olmaktır. Yönetimin yapması gereken; işe yarayan şeyi bulup tüm şirketin var gücüyle bu şeye odaklanmasını sağlamaktır.
Konfiçyus, iki tavşan kovalayan hiçbir tavşan yakalayamaz der.
Ürün ve hizmet gamı çeşitlenmeyecekse büyüme nereden gelmelidir? Yeni coğrafyalardan sorunun kısa cevabıdır. İşletmenin Dünya çapında “en iyi” olabileceği bir ürünü varsa yapması gereken ürün genişlemesinden ziyade coğrafi genişlemedir. Hedef kitleyi iyi tanımlayıp tüm coğrafyalarda başarılı olunan değerin sunulmasıdır.
Aslında bu yazının amacı; “tüm yumurtalarınızı bir sepete koyacağınızı anlatmaktır”. Unutulmalıdır ki odak nereye akarsa başarı oradan gelir.
Dar bir kesime odaklanıp küreselleşme iş dünyasında en etkin stratejidir. Biz VALURA olarak Dünya’nın bir numaralı şirket değerleme ve analiz şirketi olmak için yol alıyoruz, sizin odağınız nedir?
Gökhan Acar / CEO
VALURA